Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

*Redakcja

Limonkowe Ciasto na Greckim Jogurcie



Grecja znana jest z wyrobów cukierniczych, ciast i ciasteczek. Greckie słodycze są o wiele bardziej słodkie od naszych rodzimych wyrobów, przepełnione dużą ilością miodu, orzechów, owoców i przeróżnych kremów. Jeśli chcecie sobie przygotować taki najprostszy grecki deser w domu możecie po prostu wymieszać pełnotłusty grecki jogurt z miodem i orzechami - doskonale ochłodzi w gorący dzień

Z tradycyjnych wyrobów to chyba najbardziej znana jest grecka Baklava (warstwy ciasta filo przekładane orzechami i oblane miodem), może niektórzy z was słyszeli też o Melisaki, czyli białych, miękkich piankach z bakaliami. Powszechnie znane są również Słodycze na łyżce (czyli przetwory z całych owoców). Grecy rzadko zjadają te wszystkie słodkości po obiedzie, raczej jest to na ogół jakiś świeży owoc. Natomiast desery - już same w sobie dość obfite, spożywa się w ciągu dnia, przy filiżance kawy z rodziną lub przyjaciółmi.

To dzisiejsze ciasto nie do końca jest jakieś typowo greckie. Ale połączenie smaków jest niesamowite i do jego przygotowania użyliśmy parę greckich składników: gęstego, kremowego greckiego jogurtu, prawdziwej oliwy z oliwek oraz świeżych zielonych limonek. Jeśli zajrzycie teraz do lodówki to całkiem możliwe, że znajdziecie w niej wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania, a skoro weekend za pasem - przygotujcie je dla rodzinki już dziś! Jeśli nie macie limonek, możecie spokojnie zastąpić je cytrynami.

To pierwszy raz kiedy przygotowałem ciasto jogurtowe i powiem wam, że nastąpiło miłe zaskoczenie, tak samo jak np. w przypadku brownies. Po prostu uwielbiam puszyste i wilgotne wypieki. Do tego ciasto wyszło wystarczająco słodkie, no i można je przechowywać do 3 dni, szczelnie zamknięte w plastikowym pojemniku , tak żeby nie wysychało, a i jeszcze będzie nabierało wilgoci.

Przepis i inspirację do zdjęć skopiowaliśmy z jednego z moich ulubionych blogów prowadzonych przez niesamowitego Greka: http://souvlakiforthesoul.com/lime-yoghurt-and-olive-oil-cake i częsciowo również od Smitten Kitten z tej stronki: http://smittenkitchen.com/blog/2010/04/lime-yogurt-cake-with-blackberry-sauce/

Mamy nadzieję, że spodobał się wam Grecki tydzień i napiszcie do nas jakie kuchnie innych krajów chcielibyście u nas zobaczyć!
na 8-10 porcji:

1 szklanka (250 ml) pełnotłustego greckiego jogurtu
1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (200 g) cukru
skórka z jednej limonki
1/4 szklanki (60 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 jajka
1 3/4 szklanki (210 g) mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
cukier puder i skórka z 1 limonki do dekoracji

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do miski rozbijamy jajka, dodajemy sól, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, jogurt, oliwę z oliwek oraz skórkę z limonki, mieszamy na gładką masę. Teraz łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jogurtowej, na niskich obrotach mieszamy dosłownie chwilę mikserem, tak aby nie było grudek.

Dno formy (22cm) wykładamy papierem pergaminowym. Boki smarujemy oliwą z oliwek lub masłem. Wlewamy do formy, wyrównujemy łopatką i pieczemy przez ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy jest rumiane na powierzchni i wetknięty w nie patyczek drewniany wyciągamy suchy.

Zostawiamy do ostygnięcia w tortownicy na kilka minut, a następnie wykładamy ciasto na talerz. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką z limonki.


http://www.klfoodblog.com/pl
http://klfoodstyle.digart.pl/


komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt